Sahvrist kostub salasosinaid

Postitatud:

Hingedeaja paiku lähevad lapsed igal aastal korraks tagasi vanavanemate aegadesse: uurivad endisaegseid mustreid ja kombeid, aga ka tööriistu ja eluhooneid. Koos oleme mänginud vanu ringmänge, tantsinud ja laulnud, jutustanud ning kuulanud jutte ja lugusid, proovinud teha töid nii, nagu neid tehti aastaid tagasi. Nõnda, rahvakultuurist innustudes ja inspiratsiooni saades, on peetud mitmeid ja mitmeid teemanädalaid.

29. oktoobrist 2. novembrini kestval folkloorinädalal „Elu sahvris“ vaatame üheskoos külmkapi-eelsesse ajastusse. Lasteaed muutub justkui võluväel suureks ja põnevaks sahvriks. Riiulitel ja kastides leidub moose ja keediseid, seene-ja mahlapurke. Sahvrilaes ripuvad kuivatatud õunad kui meeleolukad pärlikeed, põrandal uhkeldavad ridamisi kõhukad kõrvitsad. Talvekartul on kastides ja kapsad ootavad hapendamist.

Ootamatult kostub siit-sealt ka salasosinaid ja -krabinaid. Käib sahvris ehk kutsumata külalisi? Teeme ukse kräginal lahti ning vaatame, mis elu elab sahver siis, kui pererahval sinna parasjagu asja pole.

Esmaspäev
Nädala avab etendus „Naeris“. Mõtleme koos sellele, mis üldse on sahver, mida seal hoitakse. Riivime koos kapsast ja paneme selle tünnidesse hapnema. Rühmades trükime, voolime, joonistame, kleebime – riiulid vajuvad lausa looka.

Teisipäev
Kes elab sahvris? Mängime vanu mänge „Kassi-hiiremäng“ ja „Kapsapea“. Õues käime läbi otsimisraja, et leida kadunud kapsaraud.

Kolmapäev
Sahvririiulil on reas leivad. Millest leiba tehakse? Teeme koos tainast, voolime pätse. Õues peetakse Mahlalaata.

 Neljapäev
Teeme puutööd, sest leidsime sahvrist ka kirve ja mõned puuhalud. Proovime koos valmis saada ühe puidust lastemängu. Küttepuud on vaja riita laduda – see töö tundub lõputu nagu vana lugu „Too vett“. Kas koos luuletusega läheb töö nagu lennates?
Õueajal lähevad vanemad lapsed Sagro aiandisse köögiviljakasvatusega tutvuma, nooremad uurivad aiasaadusi lasteaia sahvris.

Reede
Hingedepäeva hommikut peame rühmades. Jutustame vanaemade-aegseid lugusid. Teeme soolatainast küünlaalused.

Hommikud algavad ühiselt saalis umbes 9:15, pealelõunal ootavad muinasjutud ja lood lapsi kõikides rühmades.
Põnevaid tegemisi jätkub iga päev  nii rühmaruumi kui õue.