Võlutud veest

Postitatud:

Vesi kustutab janu, peseb puhtaks, kosutab ja kasvatab. Lummav ja rahustav on vaadata voolavat jõge, kuulata vee vulinat, nautida merelainete loksumist.

9.-13. märtsini toimuval teemanädal oleme lasteaias otsekui veest võlutud – räägime lugusid veest ja kuulame veehääli, teeme katseid ning mängime veemänge.

Esmaspäevale oleme pannud nimeks „Vee meeles“.
Saame kell üheksa kõik saalis kokku. Nädala teemast räägivad õpetajad ja külalised Tallinna Veest, teeme katseid, arutleme, uurime, mängime. Õueajal käime matkal jõe ääres.
Kinoõhtule saali koguneme kõik peale õhtuoodet, umbes kella nelja paiku, ja vaatame filmi „Suur maalritöö“.

Teisipäev  “Suur maalritöö mere ääres”
Hommikul kell 9.00 istume kõik lasteaia juures bussidesse ja sõidame Rocca Al Mare Kooli vaatama näidendit “Suur maalritöö”.
Kui ilm vähegi lubab, lähme koolimaja juurest mere äärde, teeme sportlikke tegevusi ja peame väikese varakevadise pikniku.
Rannast toome kaasa kõrsi, väikeseid kivikesi, liiva ning ka muud põnevat, mida meri on kaldale uhtunud. Pealelõunal kujundame mere äärest leitud looduslikust materjalist rühmadesse mereteemalised aknad.

Kolmapäev kannab nime “Helisev vesi”
Saame taas saalis kokku, seekord pool kümme. Kuulame helisid, mida saab luua vee abil, teeme orkestri, kus mängivad veega seotud pillid, kuid meile esineb ka üllatuskülaline, viiulimängija Linda Nebieridze.
Väljas vaatame, kas leiame lasteaia õuest vett – näeme me seda piiskadega või jääna, märkame vett lihtsalt niiskusena või on vesi kõiki lapsi köitvates loikudes ja lompides.
Veest ja vee-elanikest on kirjutatud palju lugusid – kolmapäeva pealelõuna ongi juttude kuulamise aeg.

Neljapäev “Vee vägi”
Hommikul koguneme saalis ja räägime veest inimese kehas ja vee joomise vajalikkusest.
Aga külla tulevad ka tuletõrjujad, kes kõnelevad meile tuleohutusest ja sellest, kuidas nemad vett kasutavad. Õues saavad kõik lapsed tuletõrjeautot lähedalt uudistada.
Õhtupoole teevad lapsed rühmadesse merepõhja-akvaariumi. Mis tehnikas valmistati vette kalad, taimed ja teised mereloomad, saame reedel üksteisel külas käies näha.

Reede “Vesi puhastab”
Kohtume jällegi saalis ning räägime pesemisest ja koristamisest – küsime: miks, kuidas ja millega?
Siis aga läheme rühmadesse ja teeme suurpuhastuse – lastel on võimalus vee ja lapiga pesta lauad ja toolid, seinad ja kapid,  klotsid ja autod.
Peale sead läheme teistesse rühmadesse külla – vaatame, kuidas koristuspäev õnnestus ning imetleme mereteemalisi aknaid ning akvaariume.
Õues saavad lapsed koristamisest puhata ja mängida, ehk veel mõned avastamata loigud leida ning vihmaveetorudest veepiisku loendada.