Uudiskiri nr. 55 / 23. veebruar 2024

Postitatud:

MEIE ÕPETAJAD OSALESID TOETUSSTREIGIL

Meie kooli õpetajad võtsid osa toetusstreigist 22. jaanuaril 2024. aastal eesmärgiga avaldada toetust kõigile Eesti õpetajatele. Koolina oli meil ka oluline näidata eeskuju õpilastele oma õiguste eest seismisel ja rõhutada kodanikuaktiivsuse olulisust. Selle kaudu saime anda streigile laiemat kõlapinda. Rocca al Mare Kooliga liitusid toetusstreigis ka kõik meie harud: Roostiku Kool, Montessori Kool ja Vodja Kool.
Enamik Rocca al Mare Kooli õpetajaskonnast osales toetusstreigis. Kool võimaldas õpilastel, kellel polnud sel päeval võimalik koju jääda, koolimajja tulekut. Täname kõiki õpilasi ja lapsevanemaid mõistva suhtumise eest.

Õpetajate jaoks oli oluline osaleda meeleavaldusel Toompeal, et teha õpetajaskond ja nende mured nähtavaks. 22. jaanuari hommikul kogunesid Rocca al Mare Kooli õpetajad ühiselt korporatsioon Vironia ruumides, et suunduda koos Toompeale.

Meeleavaldusel pidasid kõnesid koolijuhtide esindaja, õpetajate esindajad, õpilased, toetajad teistest ametiühingutest ja ka erinevad poliitikud. Trotsides külma ilma, kuulati kõik kõned lõpuni ära, elati kaasa ja näidati meelsust haridusmaastikul toimuva kohta. Samal ajal käis Rocca al Mare Kooli õpetaja Irene Artma Raadio 2-s intervjuud andmas. Intervjuud saad kuulata siit.
Õpetajate streik lõpetati lubadusega alustada karjäärimudeli ja kollektiivlepingu läbirääkimistega.

Õpetajate esindajad kultuuri õppetoolist

EESTI KIRJANDUSE PÄEV ON TÄHTIS NII SUURTELE KUI VÄIKESTELE!

Teisipäeval, 30. jaanuaril tähistasime eesti kirjanduse päeva, mis on ühtlasi ka kirjanik A. H. Tammsaare sünniaastapäev.

Sel päeval toimusid kultuuriminutid valge klaveri juures, kus 12.a loominguline kollektiiv etendas väga meeleolukalt päevakohase näidendi meie tüvitekstidest. Äratundmisrõõmu oli nii suurtel kui väikestel.
12.b keskendus eesti luulele, nendele olulised luuletused jooksid terve päeva jooksul kooli seintel suurtel ekraanidel. Saime lugeda nii Juhan Liivi, Doris Kareva, Artur Alliksaare, Lauri Räpi, Kristiina Ehini kui ka vähem tuntud luuletajate luuleridu.

Väga toreda panuse andsid 7. ja 4. klasside õpilased kunstiõpetajate Margus Tänava ja Maris Kilmi eestvedamisel. Joonistati kirjanikest portreid, mida toetasid 12. klasside tsitaadivalikud meie kirjanikelt. Humoorikad ja tabavad portreed valmisid päeva peakangelasest Tammsaarest, aga ka Mati Undist, Kristiina Kassist, Leelo Tunglast, Andrus Kivirähkist, Jaanus Vaiksoost ja teistest tuntud eesti kirjanikest.
Ka algklassid ei jätnud päeva tähistamata. Koguneti üheskoos aulasse, et suhelda ekraani vahendusel kirjanik Kristiina Kassiga ning loeti koos eesti luuletajate luulet.

MOEÜRITUS ROOSAD KÄÄRID PAKKUS TÕELIST KAASAELAMIST

20. jaanuaril toimus Rocca al Mare koolis 21. korda moeüritus Roosad Käärid. Väikesest Rocca al Mare koolis toimuvast moeüritusest koolipereringis on nüüdseks saanud äärmiselt professionaalne ja hinnatud moeüritus. Kui eelmisel aastal oli Roosade Kääride teemaks “Futuura”, siis seekord valiti teemaks “M66dutundetu”, mis sümboliseerib piiridest välja mõtlemist ning kõiksugu tavapäraste mõõtmete eiramist ning andis disaineritele suurepärase võimaluse panna proovile enda kujutlusvõime ja katsetada täiesti uute ja sürrealistlike vormidega.

Ürituse õhtujuhtideks olid sellel aastal Rocca al Mare Kooli õpetajad Raimond Pääru ja Robert Reesar ning meelelahutust ja muusikalist vahepala pakkus Meisterjaan.
Žüriisse kuulusid Eesti moebrändi Noraisledesign asutaja ning peadisainer Mariann Saar, jätkusuutlik moelooja ja ettevõtja Jana Hallas, DisainiÖÖ ja DOM moe-show korraldaja Kristin Kivimäe ning juba teist aastat moe- ja elustiiliekspert Ženja Fokin.

Foto: Adriana Johanson

Sellel aastal esitleti Roosadel Kääridel ühtteist kollektsiooni, millest kümme valmistasid ette õpilased ning ühe traditsiooniks saanud kollektsiooni lõid Rocca al Mare Kooli õpetajad. Sel aastal esitleti Roosadel Kääridel järgnevaid kollektsioone: Mirtel Korbelainen ja Kiara Oja – “Praak”, Karoline Ruusmaa – “H6;mkond”, Maria Helena Lepik – “Out of this world”, Solomia Rebane – “Solar Midnight”, Elisabeth Rebane – “Mörrad”, Marie Kauler – “Kütkestus”, Hanna Tänav – “Lyktemann”, Carina Mia Dorbek ja Betty Sikmann – “Ehamuna”, Liise Lugna – “Vita Pazza” ning Eva Arvisto “Orion”. Kollektsioonide ilmestamiseks mängis iga disaineri valitud muusika tema kollektsiooni taustaks ning sellest kõigest ei puudunud ka värviderohke valguslahendus.

Kümne kollektsiooni seast valis žürii välja kolm kõige silmapaistvamat. Kolmanda koha võitis Solomia Rebane kollektsiooniga “Solar Midnight”. Kollektsioon oli inspireeritud tema isiklikest stiilieelistustest ning kollektsioonis oli mustrite kasutust, kihte ning põnevaid aksessuaare, mis lisasid kollektsioonile isikupära. Teise koha võitsid Carina Mia Dorbek ja Betty Sikmann kollektsiooniga “Ehamuna”, mis pakkus vaatajale põnevat materjalide kasutust, vormi ning pilkupüüdvaid soengulahendusi klassikalisest soengust kuni punupatsideni, mis ulatusid maani. Roosade Käärid 2024 esimese koha võitis Hanna Tänav kollektsiooniga “Lyktemann”. Kollektsioon oli julge ning igal disainil oli täiesti erinev ja pilkupüüdev karakter. Kollektsiooni võiks iseloomustada kui igast küljest “M66dutundetu”.

Foto: Adriana Johanson

Esitlusele tuli ka õpetajate poolt igal aastal valmiv kollektsioon “Palju on palju? Palju on palju!”, kus kollektsiooni disainides sai näha erinevate esemete suursugust kasutust ja põnevaid lahendusi, mis pakkusid äärmiselt huvitavat ja tähelepanuväärset vaatepilti. Kollektsioonid pakkusid kirevat värvipaletti, põnevaid vorme, materjale ja tekstiilikasutust ning tõeliselt mitmemõõtmelist kajastust “M66dutundetusest“.

Kohtumiseni järgmisel aastal Roosadel Kääridel!

KALEVIPOJA KIVI

Selle aasta Eesti Vabariigi aastapäeva näidendi idee sündis sügisel juba tavapärasel moel – kultuuri õppetooli ajurünnaku tulemusena Mari ja Urmas Viigi hubases köögis. On ju meie elav klassik Andrus Kivirähk ühes oma novellis kirjutanud: „Köök, see on imede sepikoda.“ Kui varasematel kordadel on idee sünnitamine võtnud päris kaua aega ja läinud vaevaliselt (ehkki samal ajal ütlemata lõbusalt), siis seekord ei saanud justkui arugi, kui oli äkki selge – näidendi aluseks saab eesti luule. Ehk siis täpsemalt Eesti ajalugu läbi eesti luule.

Me armastame enda kohta ikka öelda, et eestlased on lugejarahvas, eestlased on laulurahvas. Tõepoolest, eestlased on ikka armastanud oma luuletajaid. Iseäranis vägev on meie naisluule traditsioon: Lydia Koidula, Anna Haava, Marie Under, Betti Alver, Kersti Merilaas, Viivi Luik, Leelo Tungal, Doris Kareva, Kristiina Ehin… Paljud luuletused on meile juba kooliajast tuttavad, pähe kulunud, rahvalauludeks saanud, nii ei teagi me alati öelda, kes on selle laulu või luuletuse autor. Etendus „Kalevipoja kivi“ on kindlasti omanäoline läbilõige eesti luuleklassikast alates „Kalevipojast“ lõpetades Kristiina Ehiniga. Luule ja laulutekste ei ole palju, vaid 16, ometi usun ma, need annavad vaataja jaoks päris ülevaatliku ja hea pildi

Eesti ajaloost alates 19. sajandi teise poole ärkamisajast kuni tänapäevani välja.
Kõige rõõmustavam on minu jaoks aga see, et Rocca al Mare kool tähistab juba aastaid Eesti Vabariigi aastapäeva etendusega, mis sünnib kogu koolipere – õpetajate ja õpilaste – ühise loominguna. Vaatajatele veel nii palju eelteadmiseks, et kuigi isamaalik luule kõlab väga pühalikult ja hardalt, ei ole Rocca al Mare kooli lavastused kunagi surmtõsised, vaid on täis elurõõmu, energiat, naeru ja pisaraid.

Head vaatamist!
Jaanus Vaiksoo

GURMEEÕHTUSÖÖK TOIMUB KOOS TRAFFICUGA 15. MÄRTSIL

Tänavune, järjekorras juba üheteistkümnes Rocca al Mare kooli Gurmeeõhtusöök toimub 15. märtsil kell 18.30. Kooli Arengufond ootab traditsiooniliselt meeleolukale õhtusöögile kõiki kogukonna liikmeid. Üheskoos kogutakse sel korral hoogu kooli jõusaali uuendamiseks, et liikumine oleks jätkuvalt igapäevane osa koolielust.

Liikumist võimaldav gurmeetänava kontseptsioon on inspireeritud projektist “Liikuma kutsuv kooliruum.“ Seetõttu on seekordne koosviibimine kantud sarnasest kontseptsioonist ja kokkusaamine toimub liikuvamas võtmes kui varasematel aastatel.
Pidulisi tervitab koolis gurmeetänav, mis pakub mitmekesiseid ja hõrke roogi erinevatele maitsetele. See on suurepärane võimalus kohata teisi heategijaid, suhelda vahetult õpetajate ja kokkadega, nautida head toitu ning meeleolukat õhtut.

Õhtusöögi valmistavad restoran Rado, Peet Ruut, Roman Zaštšerinski, Hansa Gurmee, õpetajate gurmeeklubi ja 6.c klass. Muusikalise etteaste teeb tänavu Eesti Laulu konkursil üles astunud ja Eestimaa inimeste südamed võitnud Traffic ning õhtusse lisab vürtsi üllatusesineja. Õhtu meeleolu hoiavad sel korral üleval liikumise õppetooli õpetajad. Muret ei pea tundma janu tekkimise pärast, sest seda aitab leevendada emade baar.

PILETIINFO
Toetaja pilet 99€
Suurema Toetaja pilet 250€
Soeta pilet Piletikeskusest.

„Meie koolipere iga-aastane kokkusaamine Gurmeeõhtusöögil on suurepärane võimalus kohtuda juba praeguste tuttavate-sõpradega, aga saada ka uusi tutvuseid kogukonna hulgast, keda ühendab soov panustada ühiselt koolielu veelgi liikuvamaks muutmisele,“ ütles Arengufondi juht Indrek Anepaio.

“Koolipere murekoht on liikumise ja sportimistingimuste piiratud võimalused täna. Koolis on 22 aastat vanad ja palju ruumi võtvad jõusaaliseadmed. Uusi seadmeid saab kinnitada mh seintele, mis loob rohkem põrandapinda ja annab võimaluse seda ruumi kasutada mitmekülgsemalt. Uued seadmed on ohutumad lastele ja võimaldavad õpetajatel neid laialdasemalt kasutada õppetöös. Juurde tekitatav täiendav põrandapind loob juurde võimalusi liikuvamateks tegevusteks nagu võimlemine ja tants. Samas tekib koolis juurde koht, kus saab tegeleda privaatsemalt erivajadustega lastega. Jõusaal ongi esimene osa “Liikuma kutsuva kooliruumi” projektist, millega kool alustada soovis. Gurmeeõhtusöök annab sellele esimese liikumapaneva hoo,“ lisas Anepaio.

Kaia Gil
Arengufond

TULEMAS ON RAM KOOLI MUUSIKATEATRI ETENDUS „ELIZA KOOLITUS“

RaM Koolis on muusikateatri lavastusi etendunud kooli ajaloo jooksul juba viiel korral.
Eelnevalt on esitatud Jerry Bocki muusikal „Viiuldaja katusel“ (2005), ansambel ABBA muusikal baseeruv RaM Kooli jaoks loodud muusikal „Mul on unistus“ (2006), Benjamin Britteni laste- ja noorteooper „Väike korstnapühkija“ (2008), Pjotr Tšaikovski ooper „Jevgeni Onegin“ (2018) ja Boriss Kõrveri muusikaline komöödia „Mees pisuhännaga“ (2019).

Kõigi nende projektide algatajaks on olnud muusikaõpetaja Hanna Renter, kes oma ooperilauljast ema ja teatrikunstnikust isa tõttu on üles kasvanud Estonia teatris ning peab muusikateatrit enda elu oluliseks osaks ja soovib seetõttu kooliõpilastele ning õpetajatele pakkuda võimalust saada huvitavat kogemust muusikateatri teoste taasloomisel.


Käesoleva aasta aprilli alguses esietendub muusikal „Eliza koolitus“, mis on sündinud helilooja Frederick Loewe ja libretist Alan Jay Lerneri tuntud muusikali „Minu veetlev leedi“ (1956) alusel. Tuntud muusikali muusika on jäänud samaks, aga libretot on teatud määral muudetud, mis pakub käesolevale teosele hoopis uue vaatenurga. Samuti on kooli konteksti arvestades teose pikkus märgatavalt lühem.

Muusikali nimirolli täidab abiturient Olena Predko ja ülejäänud rolle õpetajad ning õpilased. Kaastegevad on ka noortekoor ja ansambel Õunake. Koostöö, nagu kahe eelneva etenduse puhul, jätkub eesti tipp-piansti Ralf Taaliga, kes esitab klaveril orkestripartiid.

Reedel, 5. aprillil esitatakse kaks etendust õpilastele ja laupäeval, 6. aprillil kell 16.00 on oodatud kogu koolipere.

Kohtumiseni RaM Kooli Muusikateatris!

PILTUUDIS

EAK AUTORIÕHTU

Enesearendamise kursus (EAK) on RaM kooli algusaastatel õpetaja Meedi Neeme alustatud unikaalne autorikursus, mis luuakse koostöös Rocca al Mare Kooli abiturientidega. Kursus lõppeb piduliku autoriõhtuga, mille raames esitletakse publikule kursuse käigus valminud isiklikke loovprojekte. Sel aastal oli autoriõhtu teemaks “Minu aeg”. Seal sai tutvuda abiturientide EAK projektidega, samaaegselt tajuda lugusid, mõtteid ja loominguhetki, mida meie 12. klassi õpilased olid võtnud kaasa kahe aasta jooksul EAK tundidest.


VÕÕRKEELTE NÄDAL

Võõrkeelte nädalal toimus väga palju huvitavat: näiteks sai teoks järjekordne traditsiooniline luulekohvik; õpilased osalesid aardejahis; külas käis Anne Kõrge Eesti Lastekirjanduse Keskusest, et tutvustada võõrkeelset kirjandust ja selle tõlkimist; 11. klassid lugesid „Naksitralle“ saksa keeles; teadmisi sai proovile panna viktoriinis; õpilased tegid mitmeid humoorikaid videosid. Suured tänud kõigile korraldajatele ja osalejatele.


NOOREMA KOOLIOSA TALISPORDIPÄEV

29. jaanuaril pidas noorem kooliosa mõnusat talispordipäeva Kõrvemaal. Õpilased, õpetajad ja paljud peredki nautisid lumiseid radu keset metsa. Sai suusatada, kelgutada, ilusat loodust vaadata, värske õhuga end turgutada ning maitsvat suppi süüa.

UUED ÕPETAJAD RAMKOOLIS

Simona Liisbet Seppi

Olen pärit mereäärsest Haapsalust, kus minu pere siiani elab. Mereäärne koolimaja on seega minu jaoks tõesti kodu kodust eemal ja meenutab mulle väga minu kodupaika.
Vaba aja veedan oma lähedaste ja raamatute seltsis. Üle kõige meeldib mulle aga reisida ja uusi kohti avastada, nautida erinevaid toite ja kohalikku kultuuri. Sestap on mul alati vähemalt üks lennupilet tulevaste puhkuste jaoks ette ostetud.
Käesolev õppeaasta on mul õpetajana juba viies, sel aastal alustasin oma uute tibudega (nii meeldib mulle oma õpilasi kutsuda) taaskord esimeses klassis õppimist. Tunnen ennast siin armsas kollases koolimajas väga hoituna ja olen selle eest südamest tänulik. ❤️

Pille Unt

Minu nimi on Pille Unt, olen Rocca al Mare koolis keemiaõpetaja. Lapsepõlve veetsin ma Viljandimaal, kus rohke looduses liikumine ning ümbritseva eluslooduse uurimine oli üheks põhjuseks, miks ma peale gümnaasiumi lõpetamist otsustasin õppida edasi just loodusteaduseid. Lapsepõlvest on jäänud tänaseni ka minu lemmiktegevusteks looduses matkamine, jooksmine, jalutamine ning eluslooduse maalimine. Tubastes tingimustes meeldib mulle lugeda raamatuid ja vaadata sci-fi filme või Hayao Miyazaki animefilme. Mind teevad rõõmsaks õnnestumised tööl, päikesepaistelised päevad, muusika ja head inimesed minu ümber. Rocca al Mare koolis töötades on kerge olla õnnelik.

Daria Medvedenko

Mina olen positiivne ja suhtlemist armastav võõrkeelte õpetaja. Ma olen pärit Musta mere rannalt, hingest armastatud Odessa linnast. Võõrkeeled on minu kirg – räägin kokku 6 keelt – ja jagan oma teadmisi hea meelega teistega. Enim armastatud keeled on romaani keeled. Kuigi õppisin palju iseseisvalt ja sooritasin rahvusvahelised eksamid, õnnestus mul täiendada oma teadmisi ja elada mõnda aega Itaalias. Eestisse jõudsin juhuse ja südame kutse järgi seitse aastat tagasi. Siin olles harjusin põhjamase kliimaga pikkamööda, ent siiani igatsen Vahemere ja Musta mere äärsete maade võlu. Vabal ajal mulle meeldib jalutada Kadriorus, oma pojaga meisterdada, sõpradega kohtuda ja spaas käia. Ma oskan ka natukene kududa, heegeldada ja ristpistes õmmelda (lapsepõlvest saadik). Kui suhelda minuga, saab kiiresti endale hea suhtlusparneri, sest keeled ja teineteisega vestlus alati aitab talve üle elada.

Yevheniia Zhukova

Olen pärit Ukrainast ja minu taust määrab paljuski, kes ma olen. Peale kodumaa olen seni elanud veel kolmes riigis: USA-s (Texases), Austrias ja (siin ma olen) Eestis. Minu ametialane moto on õpetada ennast, õpetades samal ajal teisi. Õpetajatöö annab mulle palju võimalusi õppida midagi uut ja püüelda alati tipptaseme poole. Rõõm jagada oma teadmisi teistega, pühenduda kogu südamest teistele ja näha oma õpilastesse panustatud pingutuste edu on minu kui õpetaja jaoks kõige rohkem rahuldust pakkuv kogemus. Vabal ajal veedan meelsasti perega aega, sõidan rattaga, teen pikki jalutuskäike, mängin lauamänge ja söön maitsvaid kooke. Eelistan teed kohvile, hubast õhtut pere ja sõpradega rahvarohketele kohtadele, aktiivset elustiili laiskusele ja sallivust teadmatusele. Sisukas ajaveetmine pere ja sõpradega teeb mind õnnelikuks.

Merje Liivat

Hei! Mina olen Merje ja õpetan 6. klassile loodusõpetust. Kasvasin üles Saaremaa looduse keskel, kus loodusteaduste ja bioloogiahuviga nakatas mind vanaisa, kellel oli rikkalik raamaturiiul, mikroskoop ja rohkelt teadmisi eluslooduse kohta. Ka täna, kahe lapse ema ja abikaasana, rõõmustab mind perega koos looduses veedetud aeg – talvised suusaringid Käärikul või suvine metsmaasikate korjamine Muhus. Energiat annavad mulle hommikused jooksuringid, sõprade seltskond, Rocca al Mare Kooli särasilmsed õpilased ning hea nali.

KEVADFESTIVAL TULEB TAAS

Kevad on juba ukse ees ja nii on ka peatselt saabumas Rocca al Mare Kooli Kevadfestival. Ettevalmistused peoks on juba käimas ja nimekiri põnevatest tegevustest ning esinejatest on pikk. Esimene pool festivalist on pühendatud muusikalistele etteastetele, misjärel on rõõm anda teatepulk üle sporditiimidele. Jalgpall toob kindlasti päeva põnevust ja üllatusi.

Pangem juba kalendritesse märge kirja Kevadfestivaliks 5. mail 2024. aastal! Oodatud on kõik Rocca al Mare Kooli pered, vanaemad-vanaisad ja lemmikloomad ka. 🙂 Suurepärane võimalus kooli kogukonna seltsis aega veeta, nautides head muusikat ja sporti.

Kohtumiseni!
Arengufond

LÄHIAJA SÜNDMUSED

14. märtsil kõnevõistlus Demosthenese Pärg
15. märtsil heategevuslik Gurmeeõhtusöök
18.-22. märtsil õpilasesinduse kooli väärtuste nädal
20. märtsil Eesti Vabariigi aastapäeva etendus peredele
20. märtsil noorema kooliosa sünnipäevaball
21. märtsil legendaarne RaM Kooli sünnipäeva korvpalliturniir
22. märtsil Rocca al Mare Kooli sünnipäev