Priimusepannkoogid

See on vaieldamatult kõige populaarsem tegevus loodusklassis!

Olgu see 3. klassi matk Paldiskis, 4. klassi tõrvikuretk isadega või loodusklassi laager Vodjal – õhin on raugematu!

Priimus küdema, pann peale, natuke õli ja lõpuks just see paras kogus tainast. Täpne küpsemisaeg ning muinasjutulise maitsega hõrgutised on valmis. Valikus on nii soolaseid kui magusaid, nisujahu kui tatrajahuga.

Retseptid töötas välja õpetaja Kaie.


Õhukeste pannkookide ehk kreppide taigen

__________________________________________________________________________
4 muna
2 sl suhkrut
0,5tl soola
1 tl vaniljesuhkrut
200 g nisujahu*
400 ml piima
4 sl õli
___________________________________________________________________________

  •       Sega muna hulka maitseained.
  •       Lisa segamist jätkates vaheldumisi jahu ja piim. Viimasena sega hulka õli.
  •       Vala taigen 1- 1,5liitri mahuga pudelisse – oluline on,  et pudelisse jääks vaba ruumi, et seda saaks mugavalt loksutada. Kontrolli, et pudelil oleks tihedalt sulgev kork!

NB! piima peab olema nii palju, et taigen oleks pudelisse valatav!

Ideed:

  • Valmista taigen blenderis või köögikombainis – nii saad kerge vaevaga ühtlase taigna.
  • Kui soovid valmistada soolase täidisega kreppe, jäta taignast välja vaniljesuhkur.
  • Serveeri kreppe mee, kodumoosi või rafineerimata suhkruga. 

*kui soovid nisujahu asemel kasutada täistera speltajahu, siis arvesta seda 180g, kuna täisterajahu paisub.


Õhukesed vürtsikad tatrakoogid juustu ja singiga


Need pannkoogid on üsna sarnased magusatele kreppidele, mida juba metsas valmistanud olete. Aga seekord kasutame taignas toortatrajahu ning täidame koogid rammusa juustu-singiseguga. Kindlasti lisab maitseelamust ja toiteväärtus ürtide ja tšilli lisamine.

____________________________________________________________________________
Taigen:

3 muna
~0,5tl soola (võib ka vähem!)
0,5-1sl (rafineerimata) suhkrut
150g toortatrajahu
~350ml piima või vett (või nende segu)
1-2sl õli
Praadimiseks õli vm rasvainet

Täidiseks:

200g riivitud juustu
~100g sinki vmm sobivat lihatoodet
Murulauku, tilli vm ürti
(Santa Maria ChilliExplosion maitseainet vm tšillitoodet)
___________________________________________________________________________

  • Sega kausis muna hulka sool, suhkur ja õli.
  • Seejärel vispelda hulka jahu ning lisa siis niipalju vedelikku, et saaksid keefiri konsistentsiga taigna.
  • Vala taigen pudelisse, mille saaksid metsa kaasa võtta. Veendu, et taigna segamiseks ehk loksutamiseks jääks pudelis ruumi.
  • Kuna jahu seisma jättes paisub, siis kontrolli enne praadimist, et taigen oleks sobiva tihedusega. Vajadusel lisa vett.
  • Ühenda kaanega suletavas karbis juust, peeneks hakitud sink ja maitseroheline. Sulge ning võta koos taignapudeliga, lisakoguse praadimisõliga metsa kaasa.


Küpsetamine:

Vala kuumaks aetud pannile sorts õli. Seejärel vala ports tainast ning kalluta panni, et taigen ühtlaselt ja õhukeselt laiali valguks. Oota kuni alumine pool pruunistub, siis pööra ümber ning kata küpsenud pool juustu-singiseguga ning „krudista“ pinnale soola-tšillisegu. Oota kuni ka teine pool on pruunistunud ning keera siis kook tihedalt rulli – nii püsib kook pehmena ja seda on mõnus näppude vahelt süüa. Loksuta tainast enne iga koogi küpsetamist!